Powered By Blogger

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2008

ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΚΟΖΑΝΗΣ

Σύντομο Ιστορικό

Οι ρίζες της Ιστορίας του Δήμου φτάνουν στην εποχή του Μ. Αλεξάνδρου. Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο κ. Αντ. Κεραμόπουλο, η Λεβαία – αρχαία πόλη, απ’ όπου προήλθαν οι Αργεάδες Βασιλείς, οι οποίοι μετοίκησαν και έκτισαν τη Βεργίνα – πιθανόν να είναι η τοποθεσία « Ανάνα » της Πλατανιάς, ενώ κατά τον κ. Δημήτρη Κανατσούλη, η Λεβαία ήταν το « Μπουμπούστι », δηλαδή η σημερινή Πλατανιά.
Ο κ. Κεραμόπουλος υποστηρίζει επίσης ότι στην περιοχή "Σαΐτα", που βρίσκεται 1,5 χμ. από το σημερινό Δρυόβουνο, έγιναν μάχες μεταξύ των Βασιλέων του Κράτους της Ορεστίδος και του Κράτους της Ελιμείας.
Πάντως στην περιοχή (Δ.Δ. Πλατανιάς) βρέθηκαν πολλά αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία επιβεβαιώνουν τους παραπάνω ισχυρισμούς, και εκθέτονται στο Αρχαιολογικό μουσείο Κοζάνης, ενώ καθημερινά εντοπίζονται, από τυχαίες ανασκαφές, νέα ευρήματα από τα οποία άλλα μεταφέρονται σε μουσεία (Κοζάνης, Αιανής), ενώ άλλα εντοπίστηκαν και επιχωματώθηκαν.
Ακόμη σε ανασκαφές που έγιναν, υπό την εποπτεία της Αρχαιολόγου κα. Καραμήτρου, βρέθηκε κεραμοποιείο καθώς και μοναδικά ευρήματα από τη Λίθινη περίοδο, τα οποία φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κοζάνης.
Σήμερα ο Δήμος Νεάπολης κατοικείται κυρίως από γηγενής κατοίκους, όμως ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού προέρχεται από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία, οι οποίοι μετοίκησαν κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών, την περίοδο 1922-1924.

Υποδομές

Ο Δήμος Νεάπολης ανήκει στο Νομό Κοζάνης, βρίσκεται 50 χλμ δυτικά από την πόλη της Κοζάνης και 30 χλμ. Ν.Α. από την πόλη της Καστοριάς. Έχει πληθυσμό 5.101κατοίκους (Απογραφή 2001), καταλαμβάνει έκταση 243.374 στρ. και βρίσκεται σε υψόμετρο 680 μ..
Τα 20 Δημοτικά Διαμερίσματα και οι 6 οικισμοί που απαρτίζουν το Δήμο είναι τα εξής:
1.Αηδονοχώρι – οικισμός Καλλιστράτι, 2.Αξιόκαστρο – οικ. Κλήμα, 3.Αλιάκμονας, 4.Ασπρούλα – οικ. Κρυονέρι, 5.Βελανιδιά – οικ. Στέρνα, 6.Δρυόβουνο, 7.Λευκοθέα, 8.Μεσόλογγος, 9.Μολόχα, 10.Νεάπολη – οικ. Μελιδόνι, 11.Πεπονιά, 12.Περιστέρα, 13.Πλατανιά, 14.Πολύλακκος, 15.Πυλωρί, 16.Σήμαντρο, 17.Σκαλοχώρι, 18. Τραπεζίτσα – οικ. Πανάρετη, 19. Χειμερινό, 20. Χορηγός.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου αποτελείται από 17 μέλη, από τα οποία 2 έχουν εκλεγεί Αντιδήμαρχοι και 22 Τοπικά Συμβούλια. Δήμαρχος του Δήμου είναι ο κ. Μαυρίδης Δημοσθένης.
Η Νεάπολη, κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, ονομαζόταν "Λειψίστα" και ήταν το Διοικητικό - Στρατιωτικό - Οικονομικό κέντρο της Επαρχίας Ανασελίτσας (Βοΐου), έδρα πολλών
μπέηδων της ευρύτερης περιοχής.
Σήμερα είναι η πρωτεύουσα του Δήμου Νεάπολης και το γεωγραφικό και οικονομικό κέντρο της επαρχίας Βοΐου. Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι 3.000, ενώ το καλοκαίρι φτάνουν τους 4.000.
Γενικότερα η Νεάπολη είναι μια όμορφη κωμόπολη στο κέντρο του Δήμου, με υγιεινό εύκρατο κλίμα και προσφέρεται σαν ορμητήριο για θερινό, αλλά κυρίως για χειμερινό τουρισμό.
Διαθέτει:
- Παιδικό σταθμό, ολοήμερο Νηπιαγωγείο, Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Δημοτικά σχολεία υπάρχουν και στα Δ. Διαμερίσματα Μολόχας και Τραπεζίτσας.
- όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ., Ταχυδρομείο, Υποθηκοφυλακείο, Ειρηνοδικείο)
- Αστυνομικό Τμήμα,
- Πυροσβεστική Υπηρεσία,
- 3 Τράπεζες (Εθνική, Αγροτική, Εμπορική),
- Κ.Α.Π.Η.,
- Αγροτικό ιατρείο. Αγροτικά ιατρεία λειτουργούν με έδρες στα Δ.Δ. Χορηγού, Αξιοκάστρου, Μολόχας (με πρωτοβουλία του Δήμου μετατράπηκαν σε χώρους εξεταστηρίων όλα τα πρώην κοινοτικά καταστήματα, όπου περιοδικά τα επισκέπτονται οι υπεύθυνοι ιατροί)
- Δημοτική Βιβλιοθήκη,
- Λειτουργεί Κ.Ε.Γ.Ε., από το οποίο διοργανώνονται σεμινάρια για τους αγρότες της περιοχής,
- όπως επίσης και Ν.Ε.Λ.Ε., όπου με πρωτοβουλία της Ν.Α. γίνονται σεμινάρια με θέματα εικαστικά, εκμάθησης ξένων γλωσσών και Η/Υ, καθώς και για την ενημέρωση των αγροτών.
Οι κυριότερες ασχολίες των κατοίκων της περιοχής μας είναι η γεωργία – κτηνοτροφία και το εμπόριο, όπου τελευταία έχει αναπτυχθεί ένας σημαντικός αριθμός από βιοτεχνίες.
Σπουδαιότερες καλλιέργειες είναι αυτές των σιτηρών (το οποίο λόγω μικροκλίματος θεωρείται άριστης ποιότητας), του καπνού, του καλαμποκιού και των κτηνοτροφικών φυτών. Για τη στήριξη των αγροτών υπάρχουν:
- Τ.Ο.Ε.Β. στα Δ.Δ. Νεάπολης, Μολόχας, Πεπονιάς, Πυλωρίου και Τραπεζίτσας.
- Καπνικό Συνεταιρισμό περιοχής Βοΐου-Νομού Καστοριάς και γραφείο προστασίας καπνού
- Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης.
Στη Νεάπολη υπάρχει το Συνεταιριστικό Τυροκομείο, όπου παράγονται τυροκομικά προϊόντα Π.Ο.Π. καθώς και άλλα τυροκομεία απ' όπου παράγονται προϊόντα υψηλής ποιότητας.
Στο υπαίθριο θέατρο της Νεάπολης φιλοξενούνται διάφορες θεατρικές παραστάσεις στα πλαίσια των ετήσιων πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου με έντονη την συμμετοχή των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής, στις οποίες μπορεί να παρευρεθεί και να μετέχει ο επισκέπτης, ενώ μεγάλο αριθμό θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων φιλοξενεί και η Αίθουσα Πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Καταστήματος.
Αξιόλογες είναι και οι εκκλησίες με αγιογραφίες του 18ου και 19ου αιώνα, που βρίσκονται σε διάφορα Δ. Διαμερίσματα του Δήμου.
Στην παραποτάμια περιοχή « Νησί », ένα χιλιόμετρο από την πόλη της Νεάπολης, υπάρχει χώρος αναψυχής με γήπεδο ποδοσφαίρου, ψησταριές και κιόσκια, όπου δίνεται η ευκαιρία στον επισκεφτεί να ψήσει ακόμη και να κατασκηνώσει, απολαμβάνοντας καθαρό αέρα με θέα τον ποταμό Αλιάκμονα.
Για αυτούς που θα θελήσουν να διανυκτερεύσουν στη Νεάπολη, υπάρχει το Ξενοδοχείο «Γαλήνη», με δυνατότητα φιλοξενίας τουλάχιστον 50 ατόμων, ενώ για φαγητό μπορούν να απολαύσουν παραδοσιακά φαγητά, ψητό αρνί, κοκορέτσι και φανταστικές πίτες.
Πέρα από αυτά, οι περαστικοί μπορούν να απολαύσουν παραδοσιακά φαγητά, όπως αρνί ψητό, κοκορέτσι, κεμπάπ, ντόπια τυριά που είναι χαρακτηρισμένα ως Π.Ο.Π. και φανταστικές πίτες στα εστιατόρια και τις ψησταριές, όμως υπάρχουν και πιτσαρίες και κρεπερί.
Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τον καφέ ή το ούζο του στα καφενεία, ενώ υπάρχουν και σύγχρονα καφενεία (καφέ-ηλεκτρονικά), καθώς και καφέ-internet.
Για τις πρωινές, αλλά κυρίως για τις απογευματινές – βραδινές ώρες προτείνουμε κάποιο από τα καφέ-μπαρ της Νεάπολης, ενώ τα Σαββατοκύριακα οι πιο νέοι μπορούν να διασκεδάσουν στα club της πόλης.
Ο επισκέπτης διασχίζοντας το Δήμο μας μπορεί να απολαύσει φανταστικά τοπία σε δασώδεις πλαγιές με πλούσια βλάστηση, πλήθος άγριων λουλουδιών και να περπατήσει στις καταπράσινες όχθες του ποταμού Αλιάκμονα.
Στη Νεάπολη και στους οικισμούς της μπορεί κανείς να φτάσει οδικώς με Ι.Χ. αυτοκίνητο ή με το Κ.Τ.Ε.Λ. της Κοζάνης, αεροπορικώς από την Αθήνα ή Θεσσαλονίκη στο αεροδρόμιο της Κοζάνης ή Καστοριάς και μετά οδικώς μέχρι τη Νεάπολη.

Χρήσιμα τηλέφωνα
Δημοτικό Κατάστημα: 24680-22482, 22316, 23051, 23555, fax: 24680-22404, e-mail : d_neapol@otenet.gr/ URL: http:// www.neapolikoz.gr
Αστυνομικό Τμήμα : 24680- 22100
Πυροσβεστική : 24680- 22199
Ξενοδοχείο Γαλήνη : 24680- 22239
Λαογραφικό μουσείο Χορηγού, υπεύθυνη κα. Κλεονίκη Φωτοπούλου, τηλ: 24680 – 23482
Λαογραφικό μουσείο Σκαλοχωρίου, υπεύθυνος κ. Παπαδάφου Βασίλειος, τηλ: 24670 – 84620
Λαογραφικό-Εκκλησιαστικό μουσείο Καλλιστρατίου, υπεύθυνοι: κ. Ζηκόπουλος Κων/νος, τηλ: 24680 – 23530 και κ. Δοσόπουλος Θεοδόσης, τηλ: 24680-23463.

Δεν υπάρχουν σχόλια: